Lattiamateriaaliksi puu

Yleisiä vähäpäästöisiä pintamateriaaleja ovat puu ja keraaminen tai kivinen laatta, ja harvinaisempi savilattia. Myös betonin voi tehdä vähäpäästöisempänä maakosteana. 

Aito lautalattia tulee valita jo suunnitteluvaiheessa, se vaatii erilaisen alustan kuin betoni, parketti tai laminaatti. Myöhemmässä vaiheessa pettymyksen voi tuottaa se että alapohjassa ei ole varattu tilaa aidon puulattian rakenteille. 

Se, mitä lattian alla on, on iso merkitys päästöille. Esimerkiksi muovipohjainen askeläänieriste saattaa aiheuttaa hyvinkin suuret päästöt. Tämän vuoksi mm. pahvia käytetään askeläänien vaimentamiseen “kehittyneempien” tuotemerkkien sijaan.

Kyselin altistuneiden rakentajien rakentajien ryhmissä mistä materiaaleista he mahdollisesti saavat oireita. Muovipitoiset ja liimapitoiset materiaalit nousivat kärkeen, kuten laminaatit ja muovimatot. 

Kävimme “haistelemassa” myös puulattian. Kyyjärven saha esitteli lautaponttilattiaan, joka tuntui ja näytti erittäin laadukkaalta. Tämän lisäksi rakenne ei vaadi alleen mitään mistä syntyisi päästöjä sisäilmaan. Valitsimme koivulattian, jotta se kestää mäntyä paremmin lapsiperheen kolinat. Kyyjärven saha teki projektin kuluessa konkurssin, mutta samat tuotteet ja osaajat jatkavat uudella nimellä Jokisuu Works.

Monet sahat tuottavat lattialankkuja tilauksesta, eivätkä välttämättä mainosta tuotteitaan verkossa. Hintaan vaikuttaa mm. puulaji, leveys ja oksaisuus.

Kustannustehokkaasti käytämme leveämmät ja oksattomat olohuoneisiin ja makuuhuoneisiin laitetaan oksaisemmat ja kapeammat laudat.

Koivuponttilattiaa Jokisuu Worksilta. Kuva: Jokisuu works

Ilmava puurossipohja rakentui seuraavasti:

  • Koivupontti 28mm
  • Lämmönsiirtolevyt ja lattialämmitysputket
  • Harvalaudoitus
  • Paavo perinneilmansulkupahvi
  • Ehta kuusikutterilastu
  • Raakaponttilauta
  • Pieneläinverkko

Ohut maakostea betonivalu tehtiin kosteissa tiloissa niinikään raakapontin päälle. Käytimme sen alla (turhaan) myös Paavo ilmansulkupahvia.  Maakostea betoni kuivui niin nopeasti että paperi ei päässyt homehtumaan, mutta tiukka tavara ei olisi pienemmistä raoista edes mennyt läpi.

Puun pinnan käsittely

Vaikka Bruno Erat, ekologisen rakentamisen grand old man suositteli käsittelemätöntä lattiaa, se voi ottaa likaa pintaansa lapsi- tai koiraperheessä.

Melko myrkyttömiä ratkaisuja voivat olla esimerkiksi mehiläis- ja karnaubavahan yhdistelmä, Le Tonkinois -lakka (venelakka), lattiasuopa tai öljy (Auron kovaöljy, Bloom, Osmo Color ym) sekä jotkin maalit.  Pintakäsittelystä lisää myöhemmin tähän keskittyvässä blogissa. 

Avainsanat: lattia, puulattia, hirsitalo, ekologinen