Paperitapetti hengittää

Ekologista ja vähäemissioista aitoa paperitapettia ei löydy rautakaupan alennuslaarista. Täysin muovittomat tapetit ovat myös harvinaisia, valmistajia on kourallinen. Muovittomat ovat myös arkoja käytössä, mikä saattaa vaikuttaa tapetin elinikään. Aistinvaraisesti ero on kuitenkin suuri. 

Tapetti voi olla formaldehydin lähde. Tavanomaisia tapeteista emittoituvia aldehydejä ovat myös pentanaali, heksanaali, heptanaali, oktanaali ja nonanaali. Tapeteissa voi olla PVC-kerros.

Tapetit jaetaan paperitapetteihin, kuitutapetteihin ja lasikuitutapetteihin.  Myös joissain paperitapeteiksi mainituissa on tukevampi muovikerros joka ei hengitä. 

Monissa paperitapeteissa on pinnalla niin ohut akrylaattikerros, että se ei vaikuta hengittävyyteen. Täysin pinnoittamattomia tapetteja valmistetaan Lim & Handtryckillä sekä joitain malleja muilla. Lim & Handtryk on ilmeisesti tehty kestävämmäksi pellavaöljyllä. Pihlgren & Ritolan tapetteja voi tilata myös pinnoittamattomana. 

Tunnettuja paperitapettien valmistajia ovat ainakin

  • Lim & Handtryck
  • Pihlgren & Ritola 
  • Vanaja
  • William & CO.
  • Duro

Tapetin alle sopii pinkopahvi, ja tapettiliisterin voi joko tehdä itse jauhoista tai ostaa paperitapetille sopivaa selluloosaliisteriä veteen sekoitettavana jauheena. Hyvä liisteri on kiisselimäistä, noin 1 osa vehnäjauhoja ja 9 osaa vettä. Perunajauhojakin voi käyttää. Valmistusohjeita löytyy netistä.

Modernit tapettiliimat ja liisterit voivat sisältää EVAc- tai PVAc-dispersioita, polyakrylaatteja, kolloidisia piihappoja tai selluloosaeetereitä.

Tapetin hengittävyyden voi varmistaa pisarakokeella: jos vesipisara imeytyy tapettiin märäksi läikäksi joka kuivuu pois, siinä ei ole muovikalvoa päällä.

Tapetin alle tuli Paavo pinkopahvi. Koska pinkopahvirulla maksaa lähes satasen, samoin tapettirulla, tätä ei meidän projektissa hyödynnetty kuin pienen eteisen päädyssä, jonka näkee ulko-ovelta. Ei tämä mikään herraskartano ole. Pelkkä puupaneeli on erittäin halpaa maalattunakin verrattuna tapettiin. 

Eteisen laattaan sopiva tapetti oli hankala löytää. 

Tapetin valinta olikin sitten vaikeampi juttu. Lopulta laatoittaja ehdotti pinkin kukan käsittelyä vesivärillä lattiaan sopivampaan sävyyn. Saa nähdä tapahtuuko ikinä, mutta kontrastitaso on tässä oikea.

William & Morrisin Pimpernel, alla Paavo pinkopahvi. Nupinaulojen sijaan tässä näkyy naulapyssyllä lyötyjä huopanauloja. Reunassa näkyy nupinauhaa.

Aikataulusyistä jouduimme tilaamaan tapetin välittäjän kautta ulkomailta, sillä suomalaiset yritykset olivat toimitusajoissaan yllättävän rauhallisia. 

Paperitapetteja saa muun muassa Domus Classicalta, ja Helsingin putiikissa on myös tapettikirjoja paikalla, sekä Rakennusapteekista. K-rauta myy Vanajaa. Erilaisissa nettikaupoissa enemmän valikoimaa. Suosittelen tilaamaan koepalan, sillä värit näyttävät sävynsä vasta paikan päällä.

Tapettikuvion voi myös itse maalata pinkopahvin päälle. Tätä ajattelin kokeilla lastenhuoneessa, jos pinkopahvia jää yli eteisen seinästä – lapset kun ovat toivoneet viidakkomaalausta. 

Muutamia insiroivia tapettimalleja:

William & Morris
William & Morris
William & Morris

Tiedonlähteitä: