Puulattian käsittely

Puulattiat ovat suosiossa altistuneilla rakentajilla. Aito puuponttilattia on vaikea toteuttaa jos ei ole varannut sille tilaa jo aivan suunnittelun alussa.

Puupinnan pintakäsittelyyn on paljon vaihtoehtoja. 

 • Lakka
 • Öljy
 • Vaha
 • Suopakuuraus
 • Maitokuuraus 
 • Maalaus
 • Käsittelemätön

Tuotteiden sisällöt vaihtelevat paljon myrkyllisten ainesosien suhteen, vaikka kaikkea ei aina kerrota. Tässä muutamia parhaimmasta päästä:

 • Auron Kovaöljy 123: Kiinanpuuöljy, pellavaöljy, auringonkukkaöljy, risiiniöljy, kuivike (kobolttivapaa), rasvahappo. VOC=0. Suomen luonnonmaalit.
 • Selder Co:n Lattiasuopa – Golvsåpa: Myrkyllliset ainesosat alle EU:n ilmoitusvelvollisuuden raja-arvon. Kymen Palokärki.
 • Selder Co:n Golvolja – lattiaöljy. Levitetään kuumana lattiaan. Jostain syystä en löytänyt käyttöturvallisuustiedotetta. Kymen Palokärki.
 • Mehiläisvaha + Karnaubavaha. Levitetään kerroksittain vuorotellen tai sekoitettuna.
 • Bloom Lattiaöljy, väritön. Sisältää herkistävää isotiatsolia (1,2-Bentsisisotiatsol-3(2H)-oni 0 <= x % < 0.05) ja vaatii suojakäsineet ja -lasit. Valmistajan sivuilla ei ollut aineosaluetteloa.
 • Le Tonkinois-öljylakka (venelakka). Kiinanpuuöljyä ja pellavaöljyä ym. Teollisuusbensiini (maaöljy), vetykäsitelty raskas: (Bensen < 0,1 %, Anm. P)**  30-40 %.) Pellavaöljy, keitetty  30-40 %Kobolt(II)-2- etylhexanoat <0,5 % Xyleeni 2.50%. Vaatii hengityssuojaimen ja käsineet.
 • Pellavaöljysuopa. Juokseva suopa < 30% suopaa, > 30% vesi, säilöntäaine. pH-arvo 11-13 (emäs). “Säilöntäainetta” ei kerrottu. Markkinoilla on erilaisia suopia.  
 • Maitokuuraus. Rasvaton maito tai rahka, vesi ja monta kerrosta. Jää silkinhimmeä miellyttävä pinta.

Sinänsä ansiokkaat Osmo Colorin, Bloomin ja Colorian öljyt sisälsivät kaikki liuottimia ja herkistäviä aineita. Esimerkiksi isotiatsanolit ja isosyanaatit ovat aineita joille moni altistunut reagoi. Jos kuitenkin alkukäryt kestää, tuote voi olla toimiva ja harmiton myöhemmin.

Moni altistunut rakentaja on kehunut maitokuurausta tai suopakuurausta. Suopakuurauksen voi tehdä myös kalkkisuopakuurauksena, joka vaalentaa lattian kerralla. Suopa luo samettisen, suojaavan pinnan puulle niin että puun tuntu säilyy. Puulaji vaikuttaa suovan valintaan, eivätkä kaikki suopana myytävät tuotteet ole ihan pelkkää suopaa. Perinteisesti pellavaäljysuopaa pidetään yhtenä parhaimmista suovista.

Maitokuuraus jättää pintaan kaseiinipinnan. Tämä tehdään rasvattomalla maidolla tai rahkalla. Maito suojelee pintaa myös tummenemiselta. Pesu tehdään maitoon kastetulla rätillä. Tarvittaessa pinnan voi myöhemmin poistaa soodalla ja käsitellä ilman hiomista toisella tavalla.

Perinteinen lattian käsittely on pellavaöljyllä maalaaminen. Nykyään on myös useita teollisia lattiamaaleja aina betoluxista lähtien, mutta monissa on liuottimia ja säilöntäaineita.

Käsittelemätön puulattia on yksi vaihtoehto. Arkkitehtuurin Grand Old Man Bruno Erat ei käsitellyt puulattiaansa millään. Se voi hyvin toimia villasukkaeläkeläisillä, joilla ei ole koiraa ja kuraisia lapsia.

Meillä tulee olemaan kyllä kuraa, mansikkahilloa, kahvia, hunajaa, ketsuppia, currykastiketta, hiiltä, voita, lyijykynää, spagettia, sipsejä, kaakaota ja mansikkamehua – ihan näin ensimmäisen kahden viikon kokemuksen perusteella. Tähän taloon valitsimme pienten kokeilujen jälkeen Auron kovaöljyn.

2-3 kertaisen kovaöljykäsittelyn jälkeen  lika on lähtenyt hyvin – ainoana poikkeuksena kaatunut pesuaine jota emme heti huomanneet. Lopullisen kovuutensa kovaöljy saavuttaa kuukaudessa. 

Pölyn välttäminen tuotti elävän pinnan

Lattian hiominen tuo pölyä, joka on niin terveellä kuin jo herkistyneelle haitaksi. Itseasiassa puupöly luokiteltiin hiljattain karsinogeeneksi.

Vältimme hionnan aiheuttamaa suurta määrää pölyä sillä että jätimme koivulattiaponttilankut epätasaiseksi, ja terävät tasoerot, joita löytyi aina muutama neliömetrissä, pyöristimme käsin. Samalla syntyi miellyttävä tuntu  jalan alle, ja vältimme kliinisen parketin tasaisuuden.

Hyvin pieni elävyys tuntui ihanalta jalan alla. Mikrokuituliina ottaa pölyjä mitä rakennusimurilla ei saa kerättyä. Kun työmaavalo on lattiala, pienetkin tasoerot näkyvät.

Harjoitusta käsille

Myös öljyn levitys tehtiin käsin vanhoilla lakananriekaleilla (wax on, wax off – the Karate Kid style) ja autonvahauskoneella (29e, Tokmanni). Suurta laitetta emme lopulta edes kokeilleet. Täytyy myöntää että otti koville. Portaiden askelpinnat sekä kynnykset käsiteltiin samoin.

Lattian sävytys

Maitomaali ja kalkkisuopakuuraus pitävät lattian vaaleana. Öljyt tummentavat puuta. Pidimme kauniina “puhdasta” puuta, joten lisäsin öljyyn sen verran titaanioksidi-jauhetta, että puu näytti yhtä vaalealta käsittelyn jälkeen kuin ennenkin. Puu kuitenkin elää ja muuttuu varmasti pitemmän päälle tummemmaksi, vaikka pigmentti hidastaakin auringon valon vaikutusta.

Tiedonlähteitä: