Painia painumisen kanssa

Hirsitalo painuu. Massiivihirsitalo erityisesti. Tämän vuoksi suunnittelussa ja rakentamisessa on otettava huomioon se joka välissä. Kun painuva rakenne liittyy painumattomaan, tulee painuminen huomioida liitosten painumavaralla. Näitä ovat mm.

  • ikkunat ja ovet
  • kalusteet kuten kaapit
  • väliseinät 
  • portaat
  • muurit ja hormit
  • seinäkaapit, kuten keittiön yläkaapit
  • johdot ja putket

Kantavissa pystyrakenteissa käytetään kierretankoa, jolla painumista säädetään. 

Usein harjakaton päätykolmio tehdään painumattomasta paneelista tai laudasta hinnan ja helppouden vuoksi. Katon painuma harjalla on suurempi kuin räys­täällä, jossa hirsikertoja on vähemmän. Myös täyshirsirakenne on toteutettavissa.

Nämä kannattaa huomioida:

  • LVI-suunnittelussa ei kannata laittaa putkia kulkemaan tiukoista paikoista. Esimerkiksi muurin päältä tai väliseinien päältä, jolloin ne voivat jäädä katon väliin litistymään. LVI-suunnittelijan on hahmotettava tämä ihan toisella tavalla.
  • Putkivedot pystysuuntaan vaativat liukumuhvit, eikä pystyvetoja saa kiinnittää vääristä kohden. Koskee niin viemäreitä, vesiputkia kuin iv-kanaviakin. Putkivedoissa varmuutta saat laittamalla en pintaan, vaikka LVI-yritys mussuttaisikin vahanaikaisuudesta. Mussutuksen takana saattaa olla hitusen suurempi hinta. 
  • Sähkövedot eivät saa jäädä litistyksiin pitkänkään ajan päästä. Tässä kannattaa miettiä reitit toisella tapaa kuin tavanomaisessa rakentamisessa – eivätkä siistit pintavedotkaan ole pahoja.
  • Karapuut, pystylistat ja nurkkapuut sekä muut pystyrakenteet vaativat painumavaran ja liukuvan kiinnityksen. 
  • Eritasokattoja suunniteltaessa kannattaa huomioida, että matalamman katon pellin kiinnittämiseen seinään ei löytynyt ainakaan Uudenmaan kattokeskukselta muuta ratkaisua, kuin käydä siirtämässä ruuveja kerran pari vuodessa. Ylipäätään yksinkertaiset muodot vähentävät riskejä.
  • Ikkunapuiden ulkoasu ja kiinnitys kannattaa suunnitella painumisen kestäväksi.

Painumiseen vaikuttaa myös se, miten laadukkaat hirret ovat eli miten hyvin ovat kuivattu ennen rakentamista. Alalla on myös osaamattomia tai välinpitämättömiä kavereita, jotka tarjoavat melko tuoreitakin hirsiä.

Kaikesta tästä huolimatta valitsimme painuvan massiivihirren – koska sellaiset ovat kestäneet vuosisatoja, niissä ei ole liimoja ja ne ovat kauniita ja aidon oloisia.

Painumavaraa kannattaa varata hieman enemmän kuin vähemmän. Hirsitoimittajien pienet painuma-arviot saattavat olla myyntipuheita. Kaverilla alkoi 14 vuoden kuluttua välkkymään valot sähköjohdon litistyttyä. 

Näissä asioissa jouduimme hieman jumppaamaan:

LVI-suunnittelu oli vienyt vesijohdon muurin vierestä – käytännössä päältä. Alakerran huoneistojen välisen muurin ja yläkerran seinän väli on painuva. Selityksenä se, että kuvissa näkyvä huoneistojen välinen muuri ei vielä johtoja vedettäessä ollut siinä. Tuloksena yläpohjan eristeet pois, ja muurin kaivertaminen – pariinkin otteeseen. Tämän lisäksi asiaa pitää seurata. Vesivahinko rakenteissa on vaaranpaikka.

Asennuksen haasteita kuvaa hyvin se, että LVI-asentaja osasi laittaa liukumuhvin vasta kolmannella kerralla oikealle paikalleen pystyvetoon. Teknisen huoneen katon painumisesta piti muistuttaa – mutta myös johtojen seinään kiinnittämisestä. Kannattaa vaatia kokenut asentaja aina paikalle, tai yritys jossa on alansa ammattilaisia suunnittelussa ja asentamisessa.

Painuminen on suurempaa niissä osissa rakennusta joissa on enemmän hirsikertoja, joten tasoerot ovat haasteellisia. Katon asentanut yritys ei keksinyt muuta ratkaisua kuin siirtää aika-ajoin pellin ruuveja alemman katon ja seinän liitoskohdassa. 

Hirsinurkkia suojelevat nurkkapuut kiinnitettiin timpurin kehittämällä liukuvalla menetelmällä, sillä hirsitalovalmistajan malli ei ollut toimiva. 

Tolppien päälle tulee saada jokin avattava koriste, joka peittää kierretangon, jos tiukasta estetiikasta pidetään kiinni.

Meillä painuminen tuotti paljon riskejä ja ylimääräistä työtä heikon LVI-suunnittelun ja asennuksen vuoksi. LVI-suunnittelijalla ei myöskään ollut aikaa käydä suunnitelmaa läpi kanssamme. Huonoille ratkaisuille ei ole jälkikäteen saatu perusteluita.

Aikajana ylös

Merkitse muistiin mittaustulokset, piirrä viivat teippiin tai puuhun (niin että jäävät näkyviin) ja kuvaa ja mittaa kriittiset paikat jotka jäävät piiloon. Sitten ei tarvitse avata rakenteita ja tarkistaa asioita.

Puuinfon mukaan hirsiseinä painuu 10–50 mm seinämetriä kohden. Lamellihirsi painuu vähiten. Painumaton hirsiseinä painuu sen minkä normaali puurakennuskin. 

Avainsanat: hirsitalon painuminen, hirsi