Betonia käytetään rakentamisessa paljon, ja sen valmistaminen vaatii tolkuttomat määrät energiaa. Sen tuotannossa syntyy noin viisi prosenttia koko maailman kasvihuonekaasupäästöistä, joten on ekoteko minimoida betonin määrä rakentamisessa.
Sementti koostuu pääosin kalkkikivestä, kvartsista ja savesta. Kun kalkkikivi kaivetaan, murskataan, jauhetaan ja poltetaan 1400-1800 asteessa klinkkeriksi, kuluu paitsi energiaa, niin poltossa kalkkikivestä itsestään vapautuu hiilidioksidia.
Betonin ominaisuuksia parannellaan erilaisilla aineilla. Notkistimissa saattaa olla mm. lignosulfaattia, naftaleeni- ja melamiiniformaldehydihartsia. Pehmentimenä käytetään myös polykloorattuja bifenyylejä. Kuivumista edistävät aineet vaikuttavat keuhkosoluissa. Betonissa voi olla myös polttolaitosten lehtotuhkaa ja masuunikuonajauhetta, jotka saattavat sisältää ympäristömyrkkyjä.
Betonista emittoituu varsin pitkään aineita. Vain arseenille on raja-arvo, ja usein betonin ainesosia ei kerrota koska niitä pidetään liikesalaisuuksina. Tämän vuoksi kannattaa valita mahdollisimman lisäaineeton, ns. maakostea betoni.
Kuivumisajat liian lyhyitä
Monen uuden koulun sisäilmaongelma johtuu liian kostean alkalisen betonin kosketuksesta liimojen tai muovien kanssa. Kuivumisaikojen minimit ovat todettu riittämättömiksi. Kosteassa tai kylmässä kuivumista ei edes tapahdu. Nyrkkisääntö sentti per kuukausi ei pidä paikkaansa.
Betonin kuivuus tulee mitata ennen sen pinnoittamista. Betoniin voi myös valaa antureita, joista voi myöhemminkin mitata kosteuden.
Normaalista märästä betonista vapautuu kosteutta rakenteisiin huomattavat määrät. Maakosteassa betonissa on suunilleen 1 osa sementtijauhetta, 4 osaa kivituhkaa ja vettä vain sen verran että se jää kaadettaessa kasaksi. Maakostean betonin vesi nousee pintaan painellessa tai tärryyttäessä.
Betonin kosteuden mittaaminen
Betonin suhteellinen kosteus eli RH% mitataan yleensä porareiästä kapasatiivisellaanturilla reiän tasaantumisajan jälkeen. Kosteuden mittaus suoritetaan ylöspäin kuivuvassa betonilaatassa 40 prosentin syvyydeltä laatan kokonaispaksuudesta. Tässä projektissa Vigilanin anturit ovat asennettu 32 mm syvyyteen maksimissaan 80 mm valussa.
Betoniin voi myös valaa anturin, josta voi seurata betonin kuivumista. Projektissa tutkitaan Vigilan anturoita maakosteassa betonissa. Anturat jätetään betoniin, ja ne voi lukea tulevaisuudessakin vuotojen varalta.
Vigilannin Humi-antureilla voidaan seurata lattian kosteutta aina 10 cm:n syvyyteen saakka langattomasti. Vigilanilla on myös pintaan asennettavia antureita. Sen voi asentaa itse. Se soveltuu pitkäaikaiseen kosteusseurantaan esimerkiksi osana kiinteistöhuoltojärjestelmää.
Valu
Myös maakostean betonin valu kannattaa kilpailuttaa. Tähän erikoistuneita yrityksiä on muutamia kuten Ekofloor ja Bekason. Bekason valikoitui toimittajaksemme.
Koska vesipitoisuus on vähäinen jo alunalkaen, sotkua ei pitäisi syntyä yhtä runsaasti, mutta harvalaudoitus lämmönsiirtolevyineen ja putkineen suojataan levyillä sekä muoveilla, jotka on kierrätetty puupaketeista.
Rakenne on alaspäin hengittävä: Paavo ilmansulkupahvin alla ei ole kuin raakaponttilauta, purut ja pieneläinverkko ennen ilmaa. Maakostean voi myös valaa raakapontille ilman valupaperia, mutta jotain tulee laittaa valun ja lasketuvan hirsiseinän väliin. Yläpuolelle tulee eteistä lukuunottamatta luvan mukainen vedeneriste, tasoite ja laatta. Mahdollinen eriste hieman kutistuneen betonilaatan reunaan on lampaanvilla. Maakostea kuitenkin kutistuu tavanomaista vähemmän.
Maakostea paitsi kuivuu nopeammin, se ei myöskään vaadi hiomista jos on asennettu huolella. Hionnassa syntyisi paljon haitallista betonipölyä. Pölynhallinnassa pölyä imuroiva hiontakone, hepasuodattimen ja osastointi tärkeitä altistuneiden rakentajien kanssa. Maakostea sen sijaan hierretään kosteana valun lopuksi.
Lyhyesti:
- Betoni: lisäaineeton SR-sementti eli maakostea betoni.
- Kuivumisaika: vähintään 4 viikkoa riippuen laatoittajan tulosta. Kosteus mitataan Vigilanin antureilla 32 mm syvyydeltä.
Vedeneristyksestä tulee oma postauksensa. Betonin päälle tulee kylpyhuoneen seinät harkoista.
Avainsanat: Maakostea betoni, lattiavalu, betonivalu, sisäilma