Purkamiseen tarvitaan purkulupa. Hieman rakentamiseen tarvittavasta byrokratiasta kertoo se, että projektissamme tarvittiin kolme kierrosta naapurin kuulemista: poikkeuslupaan, purkulupaan ja rakennuslupaan. Tässä ei auttanut se, että jo poikkeusluvan kanssa selitimme henkilökohtaisesti jokaiselle miten vanha rakennus puretaan ja lähestulkoon niille sijoille rakennetaan uusi.
Purkua varten tarvitaan myös haitta-ainekartoitus. Näiden hintahaitari on suuri, joten kannattaa kysyä useammalta yritykseltä. Päädyimme Asbestos oy:hyn joka vastasi nopeasti tarjouspyyntöömme.
Meillä vastaava mestari arvio purkulupaan tarvittavan purkumateriaalin määrän. Purkulupaa varten purettava rakennus myös valokuvattiin kaupunkimme arkistoon.
Purkua tekevien yritysten kirjo on valtava. Osa tarjoaa myös pohjatöitä ja jopa perustuksia. Selkeä könttähinta ei tuo yllätyksiä. Myös tarjousten hintahaitari on mittava, joten kilpailuttaminen kannattaa – samoin yritysten taustojen selvittäminen.
Meillä Talosiirto Oy:n erittäin taitava kaivurikuski suoritti purun ja lajitteli purkijätteen asianmukaisesti. Kannattaa poistaa ensin ikkunalasit ja peilit pois jos haluaa välttää lasinsirpaleita tontilla.
Tämän jälkeisestä maansiirtotyöstä mainittakoon se, että kannattaa seurata tapahtumia loppuun saakka. Viimeisen kahdentunnin aikana – kun lähdin pois lähes valmiilta tontilta – se “morris minin kokoinen” kivi oli humpautettu penkkaan, vaikka sitä suojeltiin puutarhaelementiksi ensin kuukausi. Sen kaivaminen takaisin ylös ei kuulemma ole pikkuhomma.
Lapsuudenkodin purkupäätös
Lapsuudenkodin ja mummon ja papan vanhuuden turvan purkaminen on kipeä päätös. Siellä asuminen ei enää onnistu sisäilmanongelman vuoksi, ja harvoin sisäilmaremontti onnistuu niin hyvin että altistuksen saaneet pärjäisivät korjatuissa tiloissa.
Altistuminen on salakavalaa: alussa ei tule oireita, vaikka huono sisäilma vaikuttaakin mm. oppimiseen. Eikä ensimmäisiä oireitakaan arvata sisäilmasta johtuvaksi, ja usein vasta vaikeampi sisäilmasairaus herättää huomaamaan sisäilmaongelman.
Vaikka sisäilmaongelmaa ei olisi, uuden kodin rakentaminen on helpommin hallittava projekti. 70-luvulta peräisin olevat putket, sähköt, keittiö ja kylpyhuone sekä tiiliseinässä kiinni kastuneet eristeet, tasakatto sekä mahdolliset yllätykset ovat jättimäinen ja kallis kokonaisuus. Remonttien yhteenlaskettu summa voi olla samaa tasoa kuin uuden rakentaminen, ilman että ne tekevät rakennuksesta uutta.
70-luvun modernit rakennustavat ja materiaalit eivät kestä ikuisesti. Talo yksinkertaisesti on käyttöikänsä päässä.
Talo on täynnä onnellisia muistoja, ja palveli 50 vuotta hyvin perhettämme. Siellä ehti viettää jouluja viisi sukupolvea. Terveysriskiä ei voi kuitenkaan pistää kiertämään, vaikka kaikki eivät siellä oireita saakaan.
Hyvän sisäilman lisäksi hirsitalossa viehättää ajatus tehdä kestävä rakennus huolella, kestävillä rakenteilla ja materiaaleilla. Olen pitänyt kättä 600-vuotiaan rakennuksen auringon lämmittämällä hirrellä Kizhin saarella, ja miettinyt miksi ja miten päädyttiin rakentamaan valtava määrä lyhytikäisiä, sisäilmaongelmaisia rakennuksia.
Avainsanat: Rakentaminen, hirsitalo, hengittävyys, ekotalo, ekologinen rakentaminen, rakennuksen purkaminen